«Μη με βάλετε με το Γιωτόπουλο»

«Το μόνο που θα ήθελα, σας παρακαλώ, είναι να μη με βάλετε στην ίδια πτέρυγα με τον Γιωτόπουλο».

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του.... «φαρμακοχέρη» της «17 Νοέμβρη», Δημήτρη Κουφοντίνα, προς τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των νέων φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό.

Εκεί συνεχίζεται πλέον η κόντρα ανάμεσα στα δύο ηγετικά μέλη της «17Ν», τα οποία, όπως και στον Κορυδαλλό, έχουν παρέα τους «κολλητούς» τους συντρόφους. Ο μεν Αλέξανδρος Γιωτόπουλος κρατείται στην ίδια πτέρυγα με τον Τζωρτζάτο, ο δε Κουφοντίνας με τον Χριστόδουλο Ξηρό. Οι δύο «ομάδες» είχαν φτάσει στο σημείο να έρθουν στα χέρια στο προαύλιο χώρο των φυλακών Κορυδαλλού.

Η μεταγωγή των μελών της «17Ν» στον Δομοκό φαίνεται ότι δεν άλλαξε τις βασικές τους συνήθειες. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έμειναν έκπληκτοι χθες, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», όταν έφτασαν τα προσωπικά αντικείμενα του Γιωτόπουλου. Και αυτό γιατί σε κούτες υπήρχαν περίπου 1.000 βιβλία -από μυθιστορήματα μέχρι πολιτικά μανιφέστα- τα οποία δεν χωράνε σε κανένα κελί. Για το λόγο αυτό το πιο πιθανό είναι να μην του επιτραπεί να τα κρατήσει.

Το ίδιο εκτιμάται ότι θα γίνει με ένα μεγάλο κασετόφωνο που έφτασε σε εκείνον μαζί με δεκάδες κασέτες με παλιά τραγούδια, διότι δεν προβλέπεται η κατοχή του στον κανονισμό των φυλακών Γ’ Τύπου. Αντιθέτως, κανονικά παρέλαβε την τηλεόραση που είχε στον Κορυδαλλό, στην οποία επιτρέπεται -όπως σε όλους τους κρατουμένους- να βάλει ακόμα και συνδρομητικά κανάλια, αρκεί να πληρώνει ο ίδιος τη συνδρομή. Αυτό που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γιωτόπουλου ήταν ότι στο κελί του υπάρχει μόνο ένα κρεβάτι και τίποτε άλλο, όπως και το γεγονός της έλλειψης μόνιμου γιατρού.

Ο Κουφοντίνας δέχθηκε ήδη το πρώτο του επισκεπτήριο από την Αγγελική Σωτηροπούλου και τον 26χρονο γιο του Εκτορα, με τον οποίο συνομίλησε για αρκετή ώρα. Προαυλίζεται (8-12 το πρωί) μαζί με τον Χριστόδουλο Ξηρό, ο οποίος περιγράφεται ως ένας από τους πιο συνεργάσιμους κρατουμένους.

Στην ίδια πτέρυγα κρατείται ο αρχηγός του «Επαναστατικού Αγώνα» («Ε.Α.»), Νίκος Μαζιώτης, το μέλος του «Ε.Α.», Κώστας Γουρνάς και οι αναρχικοί Γιάννης Ναξάκης και Γρηγόρης Σαραφούδης, οι οποίοι μοιράζονται το ίδιο κελί.

Οι σκληροί
Μέχρι στιγμής ως «σκληροί» χαρακτηρίζονται ο Μαζιώτης και ο Ναξάκης, οι οποίοι δεν δέχθηκαν -όπως προβλέπει ο κανονισμός- να βγουν φωτογραφία. Για το θέμα ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, ο οποίος, πάντως, δεν διέταξε τη φωτογράφηση διά της βίας.

Αυτό που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στη διεύθυνση των νέων φυλακών Δομοκού είναι ότι δεν παρέλαβαν οδηγίες για το πώς θα χωρίσουν τους κρατουμένους στις δύο υπάρχουσες πτέρυγες. Σε αυτό φέρεται να «βοήθησε» ο Κουφοντίνας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είπε ότι δεν θέλει να βρίσκεται με τον Γιωτόπουλο.

Οι 21 πρώτοι κρατούμενοι του Δομοκού χωρίστηκαν σε 12 που τοποθετήθηκαν στη μία πτέρυγα και σε 9 που κρατούνται στην άλλη. Εκτός από τους κατηγορουμένους για τρομοκρατία, ανάμεσά τους βρίσκονται Ελληνες και Αλβανοί βαρυποινίτες.

Μεταξύ αυτών, δύο «βαριά» ονόματα του ποινικού χώρου, ο Αριστομένης Κλεφτογιάννης και ο Γιώργος Κατσαγιάννης, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ελληνες ποινικοί κρατούνται σε διαφορετική πτέρυγα από αυτή των Αλβανών για λόγους ασφαλείας.

Ανάμεσα σε αυτούς που πρόκειται να μεταχθούν στις φυλακές Γ’ Τύπου το επόμενο διάστημα είναι ο Αλβανός βαρυποινίτης Αλκέτ Ριζάι, ο Γιάννης Σκαφτούρος -«εγκέφαλος» μαζί με τον Βλαστό της απαγωγής Παναγόπουλου- και ο Βασίλης Στεφανάκος.

Αναγνώστες