Συμπληρώματα σιδήρου: Τι πρέπει να ξέρετε

Αν έχετε σιδηροπενική αναιμία (έλλειψη σιδήρου) τα συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να είναι απαραίτητα για να ανακτήσετε τα αποθέματα σιδήρου και για να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες του σώματος σε αυτό το μέταλλο....
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας δώσει χάπια σιδήρου που θα παίρνετε καθημερινά. Επειδή τα συμπληρώματα μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, ο γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει ένα μαλακτικό των κοπράνων ή ένα καθαρτικό. Ο σίδηρος σχεδόν πάντα δίνει στα κόπρανα ένα μαύρο, σαν κάρβουνο, χρώμα. Αυτό είναι μια ακίνδυνη παρενέργεια.

Μπορεί επίσης ο σίδηρος να χορηγηθεί με ενδομυϊκές ή ενδοφλέβιες ενέσεις, για να αναπληρωθούν τα αποθέματα σιδήρου, αλλά συνήθως αυτό δεν είναι απαραίτητο.


Κίνδυνοι από υπερβολική πρόσληψη σιδήρου

Η υπερβολική πρόσληψη μιας χρήσιμης σε φυσιολογική ποσότητα ουσίας, του σιδήρου στην περίπτωση αυτή, μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Αν παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου, βεβαιωθείτε ότι δεν παίρνετε μεγάλη ποσότητα. Τα συμπληρώματα είναι καλά, μόνο όταν χρειάζεστε περισσότερο σίδηρο από εκείνο που παίρνετε με τη διατροφή σας.

Αν νομίζετε ότι χρειάζεστε σκεύασμα σιδήρου, ελέγξτε πρώτα με το γιατρό τις πραγματικές σας ανάγκες, επειδή η συσσώρευση του μετάλλου στο σώμα σας μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά προβλήματα από τη σιδηροπενική αναιμία. Υπερβολική συγκέντρωση σιδήρου οδηγεί σε αιμοχρωμάτωση που μπορεί να βλάψει το συκώτι και την καρδιά σας. Η μεγάλη συγκέντρωση στις αρθρώσεις σας μπορεί να προκαλέσει καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα. Η συγκέντρωση του μετάλλου στους όρχεις μπορεί να οδηγήσει σε ανικανότητα ή στειρότητα. Τέλος, ο σίδηρος αυξάνει τις οξειδώσεις μέσα στο σώμα. Σημειώστε ότι ο οργανισμός δεν έχει κάποιο τρόπο να ρυθμίζει τον σίδηρο στο σώμα απορρίπτοντας την υπερβολική ποσότητα.

Επιπλέον, αν χάνετε αίμα εξ’ αιτίας μιας σοβαρής κατάστασης, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η λήψη σιδήρου μπορεί να καλύψει το πρόβλημα και να καθυστερήσει τη διάγνωση.

Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να είναι ένα σημαντικό διαγνωστικό στοιχείο που πρέπει να ερευνήσει ο γιατρός σας, συνεπώς συμβουλευτείτε τον γιατρό πριν πάρετε συμπληρώματα.


Η αγωγή Τα σκευάσματα σιδήρου κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές (χάπια, πόσιμα φιαλίδια, σιρόπι, σταγόνες, ενέσεις). 

Συνήθως, οι γιατροί συνταγογραφούν χάπια, η λήψη των οποίων είναι πολύ πρακτική (τόσο τα χάπια όσο και οι ενέσεις είναι εξίσου αποτελεσματικά). 

Καλό είναι να παίρνετε τα χάπια 15 λεπτά πριν το γεύμα. H λήψη σιδήρου κατά κανόνα γίνεται με άδειο στομάχι για καλύτερη απορρόφηση. Επίσης ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα όχι μόνο όταν τον λαμβάνετε νηστικοί αλλά και όταν συνοδεύεται από βιταμίνη C (π.χ ένα χυμό πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ). 

Στην περίπτωση της σιδηροπενικής αναιμίας η διάρκεια της αγωγής μπορεί να ξεπεράσει τους 6 μήνες, αν οι αποθήκες σιδήρους σας είναι άδειες. Στο πρώτο δίμηνο οι τιμές της αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη γίνονται και πάλι φυσιολογικές αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο διακοπής της αγωγής, επειδή αν δεν πληρωθούν οι αποθήκες σιδήρου του σώματος, η αναιμία θα εμφανιστεί ξανά. 

Είναι συνηθισμένο λάθος η διακοπή της λήψης σιδήρου μόλις ο αιματοκρίτης γίνει φυσιολογικός. Τα σκευάσματα σιδήρου μπορούν να προκαλέσουν ορισμένες παρενέργειες (ναυτία, εμετοί, δυσκοιλιότητα) και αυτή είναι η αιτία που πολλά άτομα με σιδηροπενική αναιμία δεν ακολουθούν τις οδηγίες. 

Όμως, η αποκατάσταση των αποθηκών σιδήρου παίρνει χρόνο, γι’ αυτό και η αγωγή μπορεί να διαρκέσει μερικές φορές ακόμα και 12 μήνες.

Αναγνώστες