Πανούσης: Κλείνει άμεσα η Αμυγδαλέζα – Ελεύθεροι οι μετανάστες που κρατούνται πάνω από 18 μήνες

Το άμεσο κλείσιμο του κέντρου κράτησης μεταναστών της Αμυγδαλέζας, με ταυτόχρονη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών εντός των υπολοίπων κέντρων και... άμεση απελευθέρωση όσων η κράτηση έχει υπερβεί το 18μηνο, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας θα να κλείσει άμεσα, καθώς δεν μπορεί να μετατραπεί σε ανοιχτή δομή, συμβολίζοντας παράλληλα μια «στροφή» στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Στο ενδιάμεσο θα ληφθούν άμεσα μέτρα (υλικοτεχνική υποδομή, φάρμακα, ρουχισμός, διατροφή κ.λπ.) βελτίωσης της ζωής των μεταναστών.


Παράλληλα ο Γ. Πανούσης ανακοίνωσε:

α) την άμεση κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία έγινε δεκτή η υπ’ αριθμ. 44/2014 Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. και την άμεση απόλυση όσων τυχόν κρατούνται για χρονικό διάστημα πέραν των 18 μηνών.

β) την άμεση απόλυση των ευάλωτων περιπτώσεων (οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυες, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικες) με την αναγκαία παραπομπή τους σε δομές φιλοξενίας καθώς και την άμεση απόλυση των αιτούντων άσυλο.

γ) την απόλυση των κρατουμένων στις περιπτώσεις όπου η κράτηση έχει διαρκέσει πέραν των 6 μηνών, ανώτατο όριο που τίθεται ως κανόνας από τον νόμο-ταυτόχρονα με την έκδοση απόφασης εξάμηνης αναβολής απομάκρυνσης σύμφωνα με τις πρόνοιες του ν.3907/2011.

δ) την εξέταση, σε κάθε περίπτωση, της εφαρμογής των εναλλακτικών της κράτησης περιοριστικών μέτρων, (υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας, δήλωση του τόπου κατοικίας κ.α.). Η ίδια ρύθμιση μπορεί να εφαρμοστεί και για όσους/ες καταλαμβάνονται στο εξής να βρίσκονται στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

Για όσους χώρους κράτησης τυχόν διατηρηθούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, και μέχρι να λειτουργήσουν ανοιχτές δομές φιλοξενίας, προβλέπεται να πραγματοποιηθούν ριζικές αλλαγές.

Αφορμή για την άμεση λήψη της παραπάνω σειράς μέτρων αποτέλεσε η αυτοκτονία του Πακιστανού μετανάστη Μοχάμεντ Ναντίμ, 28 χρονών, το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο θάνατός του ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά αυτοκτονιών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ανά την επικράτεια και αλλεπάλληλων καταγγελιών για τις άθλιες συνθήκες κράτησης ανθρώπων που το μόνο τους έγκλημα είναι η παράνομη είσοδος στη χώρα.

«Η επ’ αόριστον διοικητική κράτηση και η στέρηση της ελευθερίας χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς ή ειδικής προστασίας και μέριμνας (αιτούντες άσυλο, οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυοι, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικες), η κράτησή τους κάτω από αυτές τις συνθήκες, η επί πολλά έτη προβληματική λειτουργία του συστήματος ασύλου, η απουσία μηχανισμού προστασίας και δομών πρώτης υποδοχής προσφύγων στα σύνορα, ευτελίζουν τους θεσμούς και διασύρουν τη χώρα διεθνώς και προσβάλλουν κατάφωρα κάθε έννοια κράτους δικαίου», αναφέρει σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Αναγνώστες