ΟΝΝΕΔ: Καθαρή ήττα, να αποδοθούν ευθύνες

Κι αφού δεν παίρνουν άλλοι την πρωτοβουλία, αποφάσισε να την πάρει η νεολαία της ΝΔ. Μετά τις βολές του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη, ήρθε πριν από... λίγη ώρα και η ανακοίνωση της Οργάνωσης, που στην αποτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου ζητάει σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων του κόμματος, ώστε να εξεταστούν τα αίτια και οι ευθύνες της εκλογής ήττας…

Συγκεκριμένα η ΟΝΝΕΔ αναφέρει: «Θεωρούμε επιβεβλημένη την σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων του κόμματός μας για να εξεταστούν τα αίτια και οι ευθύνες για την εκλογική μας ήττα και κυρίως για να μπορέσουμε άμεσα να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση και ανασύνταξη, τόσο σε οργανωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, της παράταξής μας».

Παρά την… εκκωφαντική σιωπή της ηγεσίας της ΝΔ, η ΟΝΝΕΔ κάνει λόγο για ήττα και «καθαρή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε εκλογικό, πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο».

Η νεολαία επιρρίπτει ευθύνες για την κυβερνητική συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι «η ανάγκη να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και να αποτραπεί η χρεωκοπία, γεγονός που θα οδηγούσε σε ανθρωπιστική κρίση, οδήγησε σε κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, καθώς και στην ανάθεση της οικονομικής πολιτικής σε ένα καλό τεχνοκράτη, πλην με ξεκάθαρες πολιτικές αναφορές στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Αυτό συνέβαλε στην οριστική αποκοπή των πολιτικών μας σχέσεων με ένα δυναμικό και παραδοσιακό κομμάτι της βάσης μας, αλλά παράλληλα δημιούργησε τις συνθήκες για να συνομιλήσουμε με ένα κομμάτι που από τη μία ταύτιζε την προοπτική της χώρας με την Ευρώπη και από την άλλη φοβόταν το λόγο και τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ».

Στην ίδια ανακοίνωση αναγνωρίζονται «εντυπωσιακά αποτελέσματα» στη βελτίωση των βασικών οικονομικών μεγεθών, όμως τονίζεται ότι «ο συνδυασμός των τραγικών κοινωνικών επιπτώσεων από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων (ανεργία, μείωση βιοτικού επιπέδου), η εξοντωτική φορολογία προς τη μεσαία τάξη, η ρητορική κορυφαίων υπουργών που εμφανίζονταν ‘βασιλικότεροι’ της τρόικας με περισσή αυταρέσκεια και αλαζονεία, η αίσθηση ότι δίνεται άφεση αμαρτιών στο ΠΑΣΟΚ για το παρελθόν σε συνδυασμό με την ανεύθυνη και λαϊκίστικη στάση του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε αρνητικούς κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς».

Γιατί όμως χάθηκαν οι εκλογές για τη ΝΔ; «Ο μόνος δρόμος που θα μπορούσαμε να ανακτήσουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων ήταν να ξαναμιλούσαμε με την παραδοσιακή μας βάση αλλά και να διεμβολίζαμε στην κεντροαριστερά με μία πρόταση ελπίδας και προοπτικής για την Ελλάδα του αύριο. Αντιθέτως, εγκλωβιστήκαμε σε μία μάχη οπισθοφυλακών με φοβικά διλήμματα, αδικώντας το κυβερνητικό έργο κα το κυριότερο αποσιωπώντας το εξαιρετικά φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την επόμενη τετραετία που ανακοινώθηκε από τον π. Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Ο προεκλογικός χρόνος δαπανήθηκε σε ένα κλίμα πόλωσης και εσωστρέφειας μεταθέτοντας, το βάρος της πολιτικής ουσίας στα καταστροφικά αποτελέσματα της εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ», απαντά η νεολαία της ΝΔ.

Επισημαίνει μάλιστα ότι η ΝΔ έχασε την επαφή με την κοινωνική βάση της, τη μεσαία τάξη, επιτρέποντας σε ένα κόμμα της Αριστεράς να εμφανιστεί σαν πατριωτική δύναμη. Η ΟΝΝΕΔ τονίζει ακόμη ότι η ΝΔ έχασε το κοινωνικό της πρόσημο και δεν αποτύπωνε ξεκάθαρη προοπτική για το μέλλον.

Ζητεί μάλιστα από τον κομματικό μηχανισμό «ανοικτό πολιτικό διάλογο για τα πραγματικά αίτια της ήττας, με όσο μεγαλύτερη τη συμμετοχή των στελεχών, της βάσης και των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων».

Η ανακοίνωση ήρθε μετά τη λήξη των εργασιών της 5ης Τακτικής Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ.

Στο πόρισμα που εκδόθηκε γίνεται επίσης αναφορά στην παρουσία (οργανωτική και πολιτική) της ΟΝΝΕΔ στις εκλογές, ενώ σημειώνεται ότι «στις ηλικίες 18-34 καταγράφηκε άνοδος της τάξεως του 4% (Μ.Ο.) για τη ΝΔ σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών του 2012. Αυτή η ηλικιακή ομάδα αποτελεί πλέον την δεύτερη καλύτερη επίδοση (διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ) για την ΝΔ, μετά αυτή των 65+. Είναι γεγονός ότι στις ηλικίες 18-34 δεν είχαμε ποτέ ολοκληρωτική επικράτηση και αυτό αυτομάτως αποτελεί σκέψη για προβληματισμό αλλά και σημαντική πρόκληση για τη γενιά μας».

Επίσης, διατυπώνεται και η πολιτική στρατηγική της οργάνωσης για την επόμενη μέρα, που επικεντρώνεται σε δυο άξονες, τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και την αντίδραση σε οτιδήποτε έρχεται σε ρήξη με τις παραδοσιακές αξίες της ΝΔ: αδιαπραγμάτευτη στάση στα εθνικά ζητήματα, ανάπτυξη ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ελεύθερης οικονομίας και ανθρωποκεντρική προσέγγιση στη χάραξη πολιτικής, που θα προστατεύει τα κοινωνικά δικαιώματα και θα υποστηρίζει τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

«Το δίλημμα για το εάν θέλουμε να πετύχει η νέα κυβέρνηση είναι τεχνητό και παραπλανητικό. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην νέα κυβέρνηση αλλά όπως ξεκαθαρίσαμε παραπάνω θα είμαστε παρόντες να της ασκήσουμε είτε εποικοδομητική είτε σκληρή κριτική σε πολιτικές που θα επιλέξει», αναφέρεται στο πόρισμα.

Αναγνώστες