Έρχεται φόρος επιδεικτικής διαβίωσης – Ποιοι θα πληρώσουν

Φόρο «επιδεικτικής διαβίωσης» θα πληρώνουν στο εξής όσοι θεωρούνται ότι ζουν πλούσια, προκειμένου από την άλλη πλευρά να δουν φοροελαφρύνσεις περίπου ...4.000.000 φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα.

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα στο οποίο θα φορολογείται υψηλά η μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Με τις αλλαγές στις κλίμακες του φόρου εισοδήματος, όσοι δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 20.000 ευρώ ετησίως θα γλυτώσουν φόρο έως και 300 ευρώ.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», τουλάχιστον 150.000 φορολογούμενοι με συνολική περιουσία (κινητή και ακίνητη) 300.000 και άνω, θα πληρώσουν «φόρο επιδεικτικής διαβίωσης» έως και 3.000 ευρώ. Από το μέτρο αυτό προσδοκώνται έσοδα για τα ταμεία του κράτους, ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για αυτό το χρόνο.

Ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ του 2015. Ο φόρος θα επιβάλλεται από τις 300.000 ευρώ και άνω εναλλακτικά ή σε συνδυασμό με το φόρο «επιδεικτικής διαβίωσης».

Ακόμη, η κυβέρνηση θα ζητήσει στοιχεία ακόμη και από τις ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Μέσω ασφαλιστήριων συμβολαίων θα εκτιμηθεί και η αξία των έργων τέχνης και άλλων τιμαλφών για να φορολογηθούν.

Στο μικροσκόπιο θα μπουν 700 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό έως και 3,6 δισεκατομμύρια και θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση ειδικά φορολογικά καθεστώτα όπως η εκκλησιαστική περιουσία και η φορολόγηση βουλευτών και εφοπλιστών.

Αναγνώστες