Το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει Παυλόπουλο - Διαβάστε ποιον θα στηρίξει

Να μην ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επικαλούμενη... «λόγους βαθύτατα πολιτικούς», αποφάσισε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, μετά από σχετική εισήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Αντίθετα, αποφάσισε το συντονισμό των κινήσεών της με την ΚΟ του Ποταμιού στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής. Κατόπιν τούτου, κοινή πρόταση των δύο κομμάτων είναι ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΟ του κόμματος εξηγεί την απόφαση της να μην ψηφιστεί η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «για λόγους βαθύτατα πολιτικούς», σημειώνοντας ότι «κάθε επιλογή προσώπου παραπέμπει άλλωστε σε πολιτικά και ιστορικά συμφραζόμενα».

Εξηγώντας ειδικότερα το σκεπτικό της απόφασης, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά υπέρ της ευρύτερης δυνατής θεσμικής και εθνικής συναίνεσης και το απέδειξε αναλαμβάνοντας τα τελευταία χρόνια δυσανάλογα μεγάλο βάρος».

Συμπληρώνει, ωστόσο, ότι είναι άλλο η θεσμική συναίνεση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «και άλλο η χρησιμοποίηση της προεδρικής εκλογής προκειμένου να φανεί ότι συμπίπτουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, τα δυο κόμματα του τεχνητού διπολισμού, ενώ επί της ουσίας απουσιάζουν οι προϋποθέσεις μιας πραγματικά εθνικής συναίνεσης».

«Ενώ η χώρα», συμπληρώνεται χαρακτηριστικά, «στερείται στρατηγικής, παρότι πολλοί πολίτες καλοπροαίρετα νομίζουν ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά».

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ακόμα ότι στην προηγούμενη Βουλή η αρνητική στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ως προς την εκλογή ΠτΔ δεν άφηνε περιθώρια διαβούλευσης και πως η παρούσα όμως Βουλή εκλέγει ούτως ή άλλως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άρα η διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων, πριν η επιλογή του Προέδρου καταστεί ζήτημα ατομικής επιλογής του Πρωθυπουργού, ήταν και επιβεβλημένη και εφικτή.

«Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε το συντονισμό των κινήσεων της με την ΚΟ του Ποταμιού στο κορυφαίο συμβολικά ζήτημα της προεδρικής εκλογής. Κοινή πρόταση των δυο κομμάτων είναι ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος», σημειώνεται.

Αναγνώστες