Η ΕΕ ετοιμάζει δίωξη και τσουχτερό πρόστιμο κατά της Google

Η Κομισιόν πρόκειται, σύμφωνα με αναφορές των Financial Times και της Wall Street Journal, να ανακοινώσει πως θα ξεκινήσει έρευνα σε βάρος της Google για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της.

Ο ιντερνετικός κολοσσός.... βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών Ανταγωνισμού και η αναμενόμενη έναρξη διαδικασίας σε βάρος του μπορεί να οδηγήσει σε υψηλό πρόστιμο.

Ωστόσο, δύο πηγές ενήμερες για το ζήτημα δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το επίσημο κατηγορητήριο περί παραβίασης του ανταγωνισμού δεν θα είναι έτοιμο την Τετάρτη κι αναμένεται να περάσουν αρκετές ημέρες ακόμη πριν καταρτιστεί. Η ΕΕ μπορεί να επιβάλει πρόστιμα που ανέρχονται έως και στο 10% του παγκόσμιου τζίρου οποιασδήποτε εταιρείας παραβιάζει τον ανταγωνισμό-πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια, στην περίπτωση της Google.

Στελέχη της Κομισιόν που επικαλούνται τα δημοσιεύματα προανήγγειλαν ότι η επίτροπος Ανταγωνισμού, η Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ, θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση την Τετάρτη, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της Κομισιόν.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούνται ευρωπαίους αξιωματούχους. Ανέφερε ωστόσο στο ότι θα γίνει συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Η Βέστεϊγιερ, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να πάρει μια βιαστική απόφαση όσον αφορά την υπόθεση -που είχε αρχίσει να ερευνάται πριν από μια πενταετία- πρόκειται να ξεκινήσει αργότερα εντός της ημέρας ταξίδι για επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Αμερικανοί, ανάμεσά τους κορυφαίοι επιχειρηματίες και ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, έχουν επικρίνει στο παρελθόν τις προσπάθειες της ΕΕ να περιορίσει την ισχύ αμερικανικών επιχειρήσεων του κλάδου της τεχνολογίας.

Η Δανή φιλελεύθερη πολιτικός αναμένεται να απαγγείλει σε βάρος της Google την κατηγορία ότι εκτρέπει την κίνηση από ιστοτόπους αντιπάλων της προς όφελος των δικών της υπηρεσιών, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο σημειώνεται ακόμη πως ορισμένοι επίτροποι ανησυχούν για το ενδεχόμενο η Βέστεϊγιερ να κάνει υπερβολικά στενή την έρευνα.

Και το Android στο στόχαστρο

Στο ενδεχόμενο ανάληψης νομικής δράσης εναντίον της Google είχε αναφερθεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Γκίντερ Ετινγκερ, ο συντηρητικός γερμανός πολιτικός ο οποίος είναι επίτροπος αρμόδιος για την θεματική ενότητα Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία. Ο Ετινγκερ έχει επικρίνει επανειλημμένα τις πρακτικές της Google και έχει τοποθετηθεί υπέρ των ευρωπαϊκών εταιρειών της τεχνολογίας και των εκδόσεων.

Ακόμη η Βέστεϊγιερ αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη έρευνας για τις πρακτικές της Google σε ό,τι αφορά το λογισμικό για συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android, το οποίο της ανήκει.

Η Βέστεϊγιερ έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στην απαγγελία κατηγοριών την Τρίτη σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και θα ενημερώσει σήμερα τους συναδέλφους της, σύμφωνα με την Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Η Βέστεϊγιερ έχει καταστήσει πιο συγκεκριμένες τις κατηγορίες για την υπόθεση, την οποία κληρονόμησε από τον προκάτοχό της, τον Ισπανό Χοακίν Αλμούνια-ο οποίος είχε απορρίψει τρεις προτάσεις της Google για να κλείσει η υπόθεση-σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT.

Η έρευνα αυτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μια από τις πιο προβεβλημένες υποθέσεις που σχετίζονται με την παραβίαση του ανταγωνισμού κι αντανακλά την ανησυχία της Ευρώπης για την κυριαρχία των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών.

Η Microsoft Corp., άλλη μια αμερικανική γιγαντιαία εταιρεία στον τομέα του λογισμικού, έχει κληθεί να καταβάλει στην ΕΕ πρόστιμα ύψους 2,2 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία.
Πηγή:aek365

Αναγνώστες