Αυτή είναι η συνήθεια προσωπικής υγιεινής που πρέπει να σταματήσετε αμέσως!


Είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς κάνουν σχεδόν αυτόματα...: μόλις βγούμε από το ντους και σκουπιστούμε, αμέσως ανοίγουμε το κουτί με τις μπατονέτες και καθαρίζουμε τα αυτιά μας από το «κερί» που συσσωρεύεται εκεί.

Και αυτή η συνήθεια είναι λάθος, αν όχι βλαπτική για την υγεία μας, σύμφωνα με νέο πακέτο οδηγιών που εξέδωσε η Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας - Ίδρυμα Χειρουργικής Λαιμού και Κεφαλής.

Οι ειδικοί ΩΡΛ εξηγούν ότι το «κερί» που μαζεύεται στα αυτιά μας -πέραν του προστατευτικού ρόλου που παίζει- αφαιρείται από μόνο του με διάφορες κινήσεις που κάνει το σώμα μας: από το μάσημα, ως τις κινήσεις της γνάθου, όλα βοηθούν στην απομάκρυνση επιπλέον «κεριού».


Ωστόσο, η χρήση της μπατονέτας δυσκολεύει τα πράγματα, καθώς συμπιέζει το «κερί» στο βάθος του αυτιού και διακόπτει τη διαδικασία φυσικής απομάκρυνσής του. Για την ακρίβεια, οι ειδικοί τονίζουν ότι καλό είναι να αποφεύγουμε το συχνό καθάρισμα των αυτιών και τη χρήση της μπατονέτας.

Υπογραμμίζουν, δε, ότι μόλις στο 10% των ανθρώπων δεν λειτουργεί η φυσική διαδικασία απομάκρυνσης του «κεριού» από τα αυτιά.

Αναγνώστες