Εξάρθρωση μιας ακόμα σπείρας που θησαύριζε εξαπατώντας τηλεφωνικά ηλικιωμένους

 

Είχαν καταφέρει να αποσπάσουν πάνω από 45.000 ευρώ... τα μέλη της σπείρας, υποστηρίζοντας ότι συγγενικά τους πρόσωπα είχαν εμπλακεί σε θανατηφόρα τροχαία.

Στα δίχτυα της Αστυνομίας πιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Λιβαδειά ένας 48χρονος Βούλγαρος, μέλος οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, η οποία εξαπατούσε πολίτες κατ εξακολούθηση. Ο εντοπισμός και η σύλληψή του, έγινε μετά από κινητοποίηση και συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, μετά από απόπειρα εξαπάτησης ηλικιωμένης, σε περιοχή της Λιβαδειάς.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι τα μέλη της σπείρας, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία και τρόπο προσέγγισης, κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους χρηματικά ποσά που υπερβαίνουν τις 45.000 ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αποπειράθηκαν να αποσπάσουν επιπλέον 170.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, τηλεφωνούσαν σε ανυποψίαστους πολίτες (κυρίως σε ηλικιωμένους), προσποιούμενοι συνήθως τους αστυνομικούς ή συγγενικά τους πρόσωπα και ακολούθως με το πρόσχημα ότι οικείοι τους έχουν εμπλακεί σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, απαιτούσαν χρήματα που κυμαίνονταν από 5.000 έως 60.000 ευρώ, προκειμένου οι εμπλεκόμενοι συγγενείς τους να αποφύγουν τις συνέπειες από το δήθεν θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, οι δράστες προσποιούνταν τα ίδια τα τέκνα των υποψήφιων θυμάτων τους, τα οποία είχαν εμπλακεί στου υποτιθέμενο τροχαίο ατύχημα, εκλιπαρώντας για βοήθεια, με σκοπό να δημιουργήσουν συνθήκες σύγχυσης και ψυχολογικής φόρτισης στους παθόντες και ακολούθως να πετύχουν την άμεση είσπραξη των χρημάτων που απαιτούσαν.

Όπως διακριβώθηκε, ο συλληφθείς, μαζί με άλλα μέλη της σπείρας τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται, ενέχονται σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις απάτης και 17 απόπειρες απάτης σε βάρος πολιτών. Συγκεκριμένα:

Στις 16 Νοεμβρίου, στον Αλμυρό Βόλου Μαγνησίας, απέσπασαν από γυναίκα το χρηματικό ποσό των 15.000 ευρώ.

Στις 23 Νοεμβρίου, στην Αγριά Βόλου Μαγνησίας, απέσπασαν από γυναίκα το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ, διάφορα χρυσαφικά και 12 λίρες.

Στις 29 Νοεμβρίου, στα Φάρσαλα Λάρισας, απέσπασαν από γυναίκα το χρηματικό ποσό των 18.000 ευρώ.

Στις 9 Δεκεμβρίου, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, απέσπασαν από ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 10.700 ευρώ.

Στις 4 Ιανουαρίου, σε περιοχές της Λιβαδειάς Βοιωτίας, αποπειράθηκαν να αποσπάσουν, σε 17 διαφορετικές περιπτώσεις, χρηματικά ποσά από πολίτες,

Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκαν ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο και δύο κινητά τηλέφωνα, ως μέσα διευκόλυνσης για την τέλεση των ανωτέρω αδικημάτων. Το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενώ ο συλληφθείς, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, www.hellenicpolice.gr, οδηγός του πολίτη, χρήσιμες συμβουλές, είναι διαθέσιμες αναλυτικές συμβουλές προς τους πολίτες, για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης από επιτήδειους, που με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα αποσπούν χρηματικά ποσά.

Αναγνώστες