Μπάχαλο με την απόφαση για αυτονομία θέρμανσης χωρίς έγκριση της πολυκατοικίας


Μετά τις διαστάσεις που πήρε τις προηγούμενες ημέρες η είδηση για την τροπολογία που... ψηφίστηκε λίγο το τέλος του 2016, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνειδητοποίησε ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλό να λυθούν.

Έτσι στις επόμενες ημέρες αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος για το νέο καθεστώς εγκατάστασης αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης σε μεμονωμένα διαμερίσματα πολυκατοικιών, η οποία θα ξεκαθαρίζει τις προϋποθέσεις αποκοπής από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα, υπενθυμίζεται, προβλέπει δυνατότητα τοποθέτησης αυτόνομων συστημάτων χωρίς προηγούμενη έγκριση από το 51% των συνιδιοκτητών που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς.

Το κύριο ζήτημα που αναμένεται να ρυθμιστεί με την εγκύκλιο αφορά το αν και κατά πόσο οι αυτονομούμενες ιδιοκτησίες θα εξακολουθήσουν να συμμετέχουν στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης.

Οι απόψεις που διατυπώνονται επ' αυτού αναφέρουν ότι εφόσον σε μια πολυκατοικία η κεντρική θέρμανση παραμένει κλειστή για λόγους οικονομικής ή άλλης αδυναμίας των ενοίκων, η διατήρηση της συμμετοχής για τα αυτονομούμενα διαμερίσματα δεν θα έχει πρακτικά οικονομικές επιπτώσεις για τους ιδιόκτητες τους (αφού η δαπάνη για θέρμανση είναι μηδενική, θα είναι μηδενική και η συμμετοχή).

Αντίθετα στις περιπτώσεις που η κεντρική θέρμανση λειτουργεί, η διατήρηση της συμμετοχής έχει και ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς το αυτόνομο διαμέρισμα εξακολουθεί να έχει θερμική ωφέλεια από τη θέρμανση του υπόλοιπου κτιρίου με το κεντρικό σύστημα.

Αναγνώστες