Με τρεις ταυτότητες κυκλοφορούσε στην Αθήνα ο τζιχαντιστής που έβρισκε σπίτια στον τρομοκράτη του Παρισίου


Με τρεις ταυτότητες κυκλοφορούσε στην Αθήνα ο «ενοικιαστής» διαμερισμάτων του...
Βελγομαροκινού Αμπντέλ Χαμίντ Αμπαούντ, του οργανωτή των επιθέσεων σε Παρίσι και Βρυξέλλες.

Ο 24χρονος Μαροκινός Hamza ή Redouane S. ή Ezzerrifi, που συνελήφθη στις 21 Δεκεμβρίου στην Κάτω Σαξονία, δύο ημέρες μετά την επίθεση με φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, με απολογισμό 12 νεκρούς και 48 τραυματίες, βρισκόταν στη χώρα μας και βοηθούσε τον εμπνευστή των επιθέσεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να έχει καταλύματα.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. διέρρεαν πως ποτέ δεν είχε βρεθεί ή περάσει από την Ελλάδα ο νεαρός που συνδεόταν με το Ισλαμικό Κράτος και αυτό παρότι ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Γερμανίας είχε ζητήσει δύο φορές στοιχεία για τον συγκεκριμένο ύποπτο στον Αύγουστο και τον Οκτώβριο του 2016, από τις ελληνικές αρχές.


Η αλήθεια ήταν πολύ διαφορετική σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τον Νοέμβριο του 2014, ένα χρόνο πριν από τις επιθέσεις των καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι, ο 34χρονος –σήμερα- Αλγερινός τρομοκράτης Omar Damache παραχώρησε το διαμέρισμά του στην οδό Χωματιανού στα Σεπόλια σε έναν νεαρό άνδρα με ψευδώνυμο «Hamza» και την επίσης νεαρή αρραβωνιαστικιά του και εκείνος μετακόμισε σε ένα δυάρι πρώτου ορόφου, στην οδό Αστερόπης στο Παγκράτι.

Δύο μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2015, και τα δύο σπίτια βρέθηκαν στο επίκεντρο μυστικής έρευνας της Αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό του Βελγομαροκινού Αμπντέλ Χαμίντ Αμπαούντ, εμπνευστή -όπως αποδείχθηκε αργότερα- των επιθέσεων σε Παρίσι και Βρυξέλλες. Ο Hamza και η σύντροφός του δεν βρέθηκαν, αντίθετα ο Damache συνελήφθη από Έλληνες αστυνομικούς στο Παγκράτι και αμέσως εκδόθηκε στο Βέλγιο. Στη διάρκεια ανάκρισής του στις εγκαταστάσεις της βελγικής Αντιτρομοκρατικής στις Βρυξέλλες, ο Damache αναγνώρισε στο πρόσωπο του επονομαζόμενου Hamza, τον Redouane S. ή Ezzerrifi, τον νεαρό Μαροκινό που συνελήφθη πρόσφατα στη Γερμανία για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Ο 24χρονος Hamza ή Redouane S. εντοπίστηκε από Γερμανούς αστυνομικούς που παρακολουθούσαν τις αναρτήσεις που έκανε στο προφίλ του στο Facebook, οι οποίες αποκάλυπταν με απόλυτη ακρίβεια τη διαδρομή που ακολούθησε μετά τη φυγή του από την Ελλάδα, τον Μάρτιο του 2015 και μέχρι την άφιξή του στη Γερμανία, τον Μάιο του 2015. Ο λογαριασμός του στο Facebook παρέμενε ενεργός και ανανεωνόταν μέχρι τη 14η Δεκεμβρίου του 2016.

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ο νεαρός, το διάστημα μεταξύ φθινοπώρου 2014 και άνοιξης 2015, εξασφάλισε στα μέλη του πυρήνα των τζιχαντιστών, που σχεδίασε και υλοποίησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, διαμερίσματα-κρησφύγετα στην Αθήνα. Διευκρίνισε ακόμα ότι ο νεαρός είχε σχέσεις και με τον «εγκέφαλο» των επιθέσεων Αμπντέλ Χαμίντ Αμπαούντ (ίχνη του βρέθηκαν στα διαμερίσματα σε Παγκράτι και Σεπόλια), καθώς και ότι μετά την άφιξή του στη Γερμανία, παρέμεινε σε επικοινωνία με τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους. 

Παρά τις ελληνικές διαψεύσεις παρουσίας του υπόπτου στη χώρα μας, τα επίσημα έγγραφα των βελγικών δικαστικών αρχών, που δημοσίευσε η εφημερίδα, αποκάλυπταν τις κινήσεις του 24χρονου Μαροκινού στην Αθήνα. Σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα ένα smartphone που βρέθηκε στην οδό Χωματιανού στα Σεπόλια είχε συνδεθεί με δύο προφίλ στο Facebook. Το ένα από αυτά ανήκε στον 24χρονο Μαροκινό και το δεύτερο με ψευδώνυμο «Οmar Smith» στον Αμπντέλ Χαμίντ Αμπαούντ. Επισημαίνεται ακόμα ότι ο 24χρονος Mαροκινός είχε εξασφαλίσει «καθαρά» κινητά τηλέφωνα στον Damache. Ο τελευταίος πάντως, προσπαθώντας να δικαιολογήσει φωτογραφίες και άλλα ψηφιακά αρχεία που βρέθηκαν στον φορητό υπολογιστή του και επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή του σε δίκτυα ισλαμιστών τρομοκρατών, είπε ότι είχε παραχωρήσει το λάπτοπ στον Hamza προκειμένου να τον χρησιμοποιεί η σύντροφός του, και ο ίδιος δεν είχε γνώση και επομένως ευθύνη για το περιεχόμενό του.

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας έχει ζητήσει στοιχεία για ακόμη δύο αλλοδαπούς που αιματοκύλισαν το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Οι δύο ύποπτοι είχαν περιφερειακό ρόλο στα δύο τρομοκρατικά χτυπήματα παρέχοντας κυρίως «λογιστική» υποστήριξη στους καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους. Η διασύνδεση των δύο νέων υπόπτων με το δίκτυο των τρομοκρατών προκύπτει και μέσα από τις αναρτήσεις και τις επαφές τους στο Facebook. Το αίτημα υπεβλήθη πριν από μερικές μόλις εβδομάδες στις αρμόδιες ανακριτικές αρχές της χώρας με τη μορφή διεθνούς δικαστικής συνδρομής και στη συνέχεια διαβιβάστηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι ζητούν πληροφορίες για δύο αλλοδαπούς, Σύρους ή Αλγερινούς υπηκόους, ίχνη των οποίων έχουν βρεθεί στη χώρα μας

Αναγνώστες