ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονικά η αίτηση συνταξιοδότησης


Από 1-1-2017 ο ΕΦΚΑ βρίσκεται παντού, σε κάθε σπίτι, σε κάθε... επιχείρηση. Η νέα ιστοσελίδα θα βγει από σήμερα στον αέρα και θα αφορά στον ΕΦΚΑ. Η αίτηση για συνταξιοδότηση από τις 16 Ιανουαρίου θα μπορεί να υποβάλλεται πλέον ηλεκτρονικά. «Περνάμε στην ηλεκτρονική εποχή, στην εποχή του ΕΦΚΑ. Κάναμε σε 5 μήνες αυτό που έπρεπε να είχε γίνει σε 5 χρόνια», ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος, στην σημερινή συνέντευξη τύπου για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το τετραψήφιο 1555 λειτουργεί από χθες και δίνει κατευθύνσεις, ενημέρωση και απαντήσεις σε θέματα που αφορούν στον ΕΦΚΑ. Η υπηρεσία αυτή θα επεκταθεί για να παρέχει τις υπηρεσίες της και αρχικά λειτουργεί από 8:00-14:00 κάθε μέρα. Παραμένουν, επίσης, σε λειτουργία τα γνωστά σημεία εξυπηρέτησης.

Έως το τέλος του μήνα, πρόκειται να αποσταλούν τα ειδοποιητήρια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, με το νέο ποσοστό (20% για κύρια σύνταξη, 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), σε δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Όπως προέκυψε από την νέα γγ Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Στέλλα Βρακά, στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου για την έναρξη λειτουργίας του νέου ΕΦΚΑ, θα προκύψει ένα μητρώο αναγγελίας πρόσληψης για όσους κατέχουν μπλοκ παροχής υπηρεσιών, έτσι ώστε να καταστεί εφικτό να καταβληθούν ασφαλιστικές εισφορές και από αυτή την πολύ ειδική κατηγορία, εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση, η καταβολή των εισφορών, στο εξής θα είναι μηνιαία, κάτι που σημαίνει ότι για τα ειδοποιητήρια που θα σταλούν εντός του τρέχοντος μήνα, η καταβολή τους θα πρέπει να γίνει έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Πάντως για να συμβούν όλα τα παραπάνω θα πρέπει πρώτα να δημοσιοποιηθεί η επίμαχη εγκύκλιος για τα δελτία παροχής υπηρεσιών, κάτι που εκτιμάται ότι θα προκύψει εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Όπως διευκρίνισε η αρμόδια υπουργός Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου θα μπορούν στο εξής οι ασφαλισμένοι να καταβάλλουν μέρος των ασφαλιστικών εισφορών τους και να μην κινδυνεύουν από πρόστιμα και προσαυξήσεις. Αρκεί να προχωρούν σε συμψηφισμό την αμέσως επόμενη ασφαλιστική περίοδο.

Επίσης, ο κ. Πετρόπουλος, ως αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας, πρόσθεσε ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς και αγρότες, που μπορεί ακόμα να μην έχουν καταβάλλει ούτε τις εισφορές του 2016 και θα κληθούν να καταβάλλουν και τις εισφορές για τον πρώτο μήνα του 2017. «Δεν θα εφαρμοστεί κανένας διωκτικός μηχανισμός σε βάρος τους», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του κ. Πετρόπουλου.

Γενικότερα, πάντως, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ. Ήδη έχουν γίνει συζητήσεις και με τους θεσμούς, όπως αποκάλυψε ο κ. Πετρόπουλος για το συγκεκριμένο θέμα, σε μια προσπάθεια να πειστούν ότι δεν πρέπει να διώκονται όσοι μπορούν να καταβάλλουν έστω ένα μέρος από τα οφειλόμενα, αρκεί να συνεχίσουν να βρίσκονται στην παραγωγική διαδικασία.

Αναγνώστες