Ο τελευταίος θανατοποινίτης στην Ελλάδα


Το αποτρόπαιο έγκλημά του τον καταδίκασε εις θάνατον...
45 χρόνια πέρασαν από το αποτρόπαιο έγκλημα που ξεκλήρισε μια οικογένεια, και συγκλόνισε την Ελλάδα, που δεν ήταν συνηθισμένη σε τόσο σκληρά εγκλήματα.

Ο Βασίλης Λυμπέρης παντρεύτηκε την Βασιλική και απέκτησαν δύο παιδιά, την Παναγιώτα και το Γιώργο. Μετά την γέννηση του δεύτερου παιδιού, τα πράγματα δεν εξελίσσοταν καλά για το ζευγάρι, ο Βασίλης Λυμπέρης μεθούσε καθημερινά και οι καυγάδες έγιναν καθημερινό φαινόμενο στην οικία Λυμπέρη.

Η Βασιλική του ζητάει διαζύγιο και τον διώχνει από το πατρικό της σπίτι. Το δικαστήριο για τον ορισμό της διατροφής έχει οριστεί για τις 18 Ιανουαρίου. Ο Λυμπέρης καθημερινά δημιουργεί σκηνές έξω από το σπίτι που ζούσαν μαζί. Κατηγορεί την πεθερά του, ότι αυτή φταίει για το χωρισμό του ζευγαριού. Πολλές φορές κλήθηκε η αστυνομία για να αποφευχθούν τα χειρότερα.


Στις 5 Ιανουαρίου του 1972 ο Βασίλης Λυμπέρης μεθυσμένος και με τη βοήθεια δύο φίλων του αποφασίζει να σκοτώσει τη πεθερά του. Τηλεφωνεί σπίτι, και η πεθερά του του λέει ότι είναι μόνη. Μοιραίο ψέμα όπως αποδείχθηκε αφού ο Λυμπέρης θολωμένος πήρε βενζίνη και πήγε στο σπίτι για να τη κάψει ζωντανή. Όμως δεν ήταν μόνη. 

Μαζί με ένα φίλο του εισβάλουν στο δωμάτιο της πεθεράς του και τη περιλούζουν με βενζίνη και της βάζουν φωτιά. Όταν ακούστηκε θόρυβος από το δωμάτιο ο Λυμπέρης αντί να βγάλει έξω τη γυναίκα του και τα παιδιά τους κλείδωσε μέσα θολωμένος από το αλκοόλ και το μίσος του.

Η πεθερά του και τα παιδιά βρήκαν ακαριαίο θάνατο. Η γυναίκα του βρέθηκε ζωντανή από τον αδελφό της και πριν ξεψυχήσει αποκάλυψε το δράστη. Η αστυνομία επιχείρησε ανθρωποκυνηγητό για να συλλάβει τους δράστες και τα κατάφερε. Η τοπική κοινωνία οργισμένη προσπαθεί να λιντσάρει τους δράστες, η απόφαση του δικαστηρίου ανελέητη. Τετράκις είς θάνατον για τον Λυμπέρη και το συνεργό του.

Ξημερώματα 25ης Αυγούστου οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα. Λίγο αργότερα πέφτει νεκρός από τις σφαίρες των στρατιωτών. Ο συνεργάτης του, ο 18χρονος Παύλος Αγγελόπουλος όντας για λίγες μέρες ανήλικος, αποφεύγει την εκτέλεση η οποία μεταφέρεται για αργότερα. Στο ενδιάμεσο όμως η θανατική ποινή καταργείται, και ο Αγγελόπουλος θα καταδικαστεί εις ισόβια φυλάκιση, εκτίοντας ποινή μόλις 25 ετών αφού του δόθηκε χάρη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Αναγνώστες