Επί ώρες ανέκριναν τον Νετανιάχου για το σκάνδαλο με τις μίζες


Η ποινική έρευνα περιλαμβάνει δύο υποθέσεις δωροδοκίας και άλλες οικονομικές δραστηριότητες...
Επί ώρες οι αστυνομικές αρχές ανέκριναν στην οικία του στην Ιερουσαλήμ τον Μπένιαμιν Νετανιάχου ο οποίος κατηγορείται ότι δέχθηκε μίζες από Ισραηλινούς και δύο επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ φέρεται να έλαβε μεταξύ άλλων "δώρα" από τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, Ρον Λόντερ, στενό του φίλο και τον Γάλλο, Αρνό Μιμράν.

Η ποινική έρευνα σε βάρος του Νετανιάχου περιλαμβάνει δύο υποθέσεις δωροδοκίας και άλλες οικονομικές δραστηριότητες, όπως αναφέρουν τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ διέταξε έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για ενδεχόμενες παρατυπίες στην αγορά τριών υποβρυχίων από την Γερμανία, σε υπόθεση που τα ισραηλινά ΜΜΕ έκαναν λόγο για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων με εμπλοκή τον δικηγόρο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.Στους ισχυρισμούς περί διαφθοράς στην αγορά γερμανικών υποβρυχίων, προστέθηκε και η δωρεά δεκάδων χιλιάδων ευρώ για την προεκλογική εκστρατεία του Νετανιάχου το 2009, από τον διαβόητο Γάλλο, Ανρό Μιμράν, ο οποίος συνελήφθη πέρυσι και καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών.

Ο Νετανιάχου έχει παραδεχτεί ότι έχει λάβει χρήματα από τον Γάλλο μεγιστάνα, ο οποίος καταδικάστηκε τον Ιούλιο σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για απάτη του φόρου άνθρακα, ύψους 283 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, τον περασμένο Μάιο, ο δεξιός ηγέτης της κυβέρνησης του Ισραήλ βρέθηκε στο στόχαστρο της κρατικής αρχής οικονομικού ελέγχου για δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια στο εξωτερικό που έλαβε ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών, από το 2003 έως το 2005.

Ο Νετανιάχου, πάντως, απορρίπτει τις εναντίον του κατηγορίες, προειδοποιώντας τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι είναι νωρίς για πανηγυρισμούς. Μιλώντας σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος στη Κνεσέτ, τόνισε: «Βλέπω το εορταστικό κλίμα στα τηλεοπτικά στούντιο και στην αντιπολίτευση. Περιμένετε πριν πανηγυρίσετε. Μην βιάζεστε…Σας το είπα και το επαναλαμβάνω: δεν θα υπάρξει τίποτε διότι δεν υπάρχει τίποτε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Νετανιάχου δεν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ που απασχολεί τη Δικαιοσύνη. Ο Εχούντ Ολμέρτ που βρέθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας την περίοδο 2006-2009, εκτίει ποινή φυλάκισης 18 μηνών για διαφθορά.

Ο 67χρονος Νετανιάχου είναι στην εξουσία από το 1996. Εάν παραμείνει στο αξίωμα μέχρι το τέλος του ερχόμενου έτους θα είναι ο Ισραηλινός ηγέτης με τη μεγαλύτερη θητεία στην ιστορία της χώρας.

Αναγνώστες