Ηταν ο Αϊνστάιν ο χειρότερος σύζυγος του κόσμου;


Ο μεγάλος επιστήμονας δεν βρήκε ποτέ ευτυχία στην προσωπική του ζωή....

Ο Αϊνστάϊν ποζάρει με την πρώτη σύζυγό του Μιλέβα Μάριτς σε αυτή τη φωτογραφία του 1910 

Ηταν ο μεγαλύτερος επιστήμονας του 20ού αιώνα, αλλά μήπως ήταν και ο χειρότερος σύζυγος του κόσμου; Παρά την δόξα και τις αναρίθμητες επαγγελματικές επιτυχίες, φαίνεται πως ο Αλμπερτ Αϊνσταϊν δεν μπόρεσε να βρει ποτέ την ευτυχία στην προσωπική του ζωή. 

Στο νέο βιβλίο «Αϊνστάϊν: Η Ζωή και το Σύμπαν του», ο συγγραφέας Γουόλτερ Αϊζακσον γράφει ότι το 1914, όταν ο Αϊνσταϊν κατάλαβε ότι ο γάμος του με την μαθηματικό Μιλέβα Μάριτς είχε αρχίσει να καταρρέει, μετά από 11 χρόνια, της παρουσίασε έναν… «κατάλογο με απαιτήσεις» που πίστευε ότι θα τους επέτρεπαν να μείνουν μαζί, για χάρη των παιδιών τους. 

Μεταξύ άλλων; Η σύζυγος έπρεπε να φροντίζει το σπίτι, να του ετοιμάζει τρία γεύματα την ημέρα (που τα έτρωγε μόνος στο δωμάτιό του), να πλένει και να σιδερώνει τα ρούχα, και να τακτοποιεί τα πάντα, εκτός από το γραφείο του. 

Η Μάριτς δεν θα έπρεπε να περιμένει τίποτε σε αντάλλαγμα: ούτε εκδηλώσεις στοργής και έρωτα, ούτε συντροφικότητα στο σπίτι, ούτε κοινά ταξίδια και κοινωνικές εξόδους. Επιπλέον, θα έπρεπε να σωπαίνει αμέσως μόλις της το ζητούσε. 

Δεν είναι περίεργο, εξηγεί ο συγγραφέας της νέας βιογραφίας του Αϊνστάιν, που λίγους μήνες αργότερα, η Μάριτς εγκατέλειψε τον εμπνευστή της θεωρίας της σχετικότητας στο Βερολίνο και μετακόμισε, με τους δύο γιούς τους στη Ζυρίχη. Το διαζύγιό τους εκδόθηκε το 1919. 

Ο κορυφαίος επιστήμονας απατούσε την Μάριτς όσο ήταν παντρεμένοι. Ανάμεσα στις ερωμένες του ήταν η Ελζα, πρώτη εξαδέλφη του, που αργότερα έγινε η δεύτερη σύζυγός του. Αν και ο Αϊνστάϊν παντρεύτηκε την Ελζα το 1919, τέσσερα χρόνια αργότερα την απατούσε ήδη με την Μπέτε Νόϊμαν, γραμματέα του και ανηψιά ενός φίλου του.

Αναγνώστες