Ακραίος κίνδυνος για φωτιά το Σάββατο λόγω καύσωνα και ανέμων - Έως και 41 βαθμούς το θερμόμετρο


Ο καύσωνας αλλά και η ενίσχυση των ανέμων που αναμένεται από το Σάββατο προκαλεί ...πολύ υψηλό, έως τοπικά ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης φωτιάς στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο πυρο-μετεωρολογικός δείκτης CFWI δείχνει πολύ υψηλές τιμές, ιδίως στη νότια ηπειρωτική και την ανατολική νησιωτική χώρα, για την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιών, ενώ εξαιτίας του νέου κύματος καύσωνα η θερμοκρασία το Σάββατο θα φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου και η ένταση των ανέμων θα αγγίξει τα 7 μποφόρ σε κάποιες περιοχές.


Κόκκινος συναγερμός για φωτιά και από την ΓΓΠΠ

«Κόκκινο» συναγερμό για ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς έχει σημάνει και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα- λόγω καύσωνα και ισχυρών ανέμων- προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος είναι στην κατηγορία 5 (ακραίος) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένων και των Κυθήρων)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)


Επιπλέον όμως, πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς (κατηγορία κινδύνου 4) υπάρχει το Σάββατο και για τις εξής περιοχές:


Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)

Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)


Καύσωνας: Εως τους 41 το θερμόμετρο το Σάββατο

Το νέο κύμα καύσωνα θα συνεχίσει να σαρώνει τη χώρα το Σάββατο. Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 18 έως 36, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 21 έως 41, στη Θεσσαλία και στη Δυτική Στερεά από 22 έως 41, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 39, στα νησιά του Ιονίου από 23 έως 35, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 21 έως 37, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 22 έως 32 και στην Κρήτη από 22 έως 34 και τοπικά στα νότια έως 35 με 36 βαθμούς.


Ενίσχυση των ανέμων

Την ίδια ώρα, ενισχύονται οι άνεμοι. Στο βόρειο, κεντρικό και νοτιοδυτικό Αιγαίο θα πνέουν βοριάδες 4 έως 6 μποφόρ και τοπικά στο κεντρικό και νοτιοδυτικό Αιγαίο έως 7 μποφόρ. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές και βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο, οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως τις θερμές ώρες της ημέρας θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 2 έως 4 μποφόρ.


Στους 36 η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια το Σάββατο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, όμως τις θερμές ώρες της ημέρας θα ενισχυθούν και θα φτάνουν τα 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 26 έως 36 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις στα ορεινά του νομού κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως τις θερμές ώρες της ημέρας θα στραφούν σε νότιους και νοτιοδυτικούς 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 26 έως 38 βαθμούς.

Αναγνώστες