588 υπάλληλοι για 470.000 εκκρεμείς υποθέσεις στον ΕΦΚΑ


Τα τεράστια οργανωτικά και διοικητικά προβλήματα με τα οποία βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι οι ...εργαζόμενοι σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, αλλά και τη δραματική υποστελέχωση των δύο οργανισμών που αποτελούν τον βασικό πυλώνα του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, περιέγραψαν, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στους ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΠΟΠΟΚΠ) στον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας Νότη Μηταράκη.

Αναλυτικά, η υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και η έλλειψη σε υλικοτεχνικές υποδομές βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, ενώ οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου ο υφυπουργός Εργασίας να ενημερώσει τους συνδικαλιστές για το σχέδιο του κεφαλαιοποιητικού, επικουρικού συστήματος ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας των εργαζομένων στους οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής ενημέρωσαν τον κ. Μηταράκη για την κατάσταση που επικρατεί στους δύο ασφαλιστικούς φορείς, με αιχμή τις εκκρεμότητες που προκαλούν ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους. Να σημειωθεί ότι εμπειρικά και βάσει των δικών τους υπολογισμών, οι εργαζόμενοι στα Ταμεία εκτιμούν ότι ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων για χορήγηση κύριας και επικουρικής σύνταξης, αλλά και εφάπαξ παροχών, ξεπερνά τις 250.000. Σε αυτές, θα πρέπει να προστεθούν μάλιστα και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες, αναγνωρίσεις χρόνου, διαγραφές, επανεγγραφές κ.λπ. Συνολικά, άλλωστε, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει εκτιμήσει το σύνολο των εκκρεμοτήτων σε πάνω από 470.000. 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης και στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Δημόσιο, καθώς οι χρόνοι έκδοσης των συνταξιοδοτικών πράξεων του Δημοσίου και των δήμων ξεπερνούν, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, τα δύο έτη, λόγω της υποβάθμισης της Γενικής Δ/νσης Συντάξεων Δημοσίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) σε απλή διεύθυνση και την υπαγωγή της στον ΕΦΚΑ, την υποστελέχωσή της, την ασυμβατότητα που παρουσιάζεται στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων σε σχέση με τα άλλα Ταμεία, αλλά και την αδυναμία υποστήριξής τους από τα πληροφοριακά συστήματα που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στον ΕΦΚΑ. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα, με απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και σε συνεργασία με τον διοικητή του ΕΦΚΑ Χρήστο Χάλαρη, δρομολογήθηκε η επιστροφή στα τμήματα απονομής συντάξεων του φορέα 86 υπαλλήλων που είχαν μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες.

Στόχος είναι η ενδυνάμωση των μέχρι σήμερα υποστελεχωμένων τμημάτων απονομής συντάξεων του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας.

Οι 86 υπάλληλοι που θα επιστρέψουν στο κύριο αντικείμενό τους θα προστεθούν στους 502 υπαλλήλους του ΕΦΚΑ (ποσοστιαία αύξηση 17,13%) και τα συνολικά 588 στελέχη των τμημάτων απονομής συντάξεων θα διατεθούν στο κρίσιμο πεδίο της εκκαθάρισης και απόδοσης των 470.000 εκκρεμών συντάξεων-υποθέσεων.

Το ραντεβού των δύο πλευρών ανανεώθηκε για την ερχόμενη Τρίτη, με στόχο ο κ. Μηταράκης να ενημερώσει τους συνδικαλιστές για τις προωθούμενες αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση. Θέμα για το οποίο οι συνδικαλιστές έχουν εκφράσει κατά καιρούς έντονες επιφυλάξεις και ενστάσεις.

Αναγνώστες