Στα πρόθυρα χρεοκοπίας πασίγνωστη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους


Ο τρίτος μεγαλύτερος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, κινδυνεύει με κατάρρευση και ...ψάχνει για σωτηρία καθώς αντιμετωπίζει τεράστια ταμειακή κρίση. 

Στο πλαίσιο αυτό, η  Norwegian Air,  ζήτησε δύο ακόμη χρόνια προκειμένου να εξοφλήσει τα μεγαλύτερα οφειλόμενα χρεόγραφα της, ύψους 380 εκατομμυρίων δολαρίων, και βάζει ως ενέχυρο τις επικερδείς εκτάσεις προσγείωσης που κατέχει στο δεύτερο πιο πολυάσχολο αεροδρόμιο του Λονδίνου.

«Διαχειρίζονται την κρίση όσο καλύτερα μπορούν, αλλά βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού» δήλωσε ο αναλυτής Ντάνιελ Ρέσκα στο CNN Business.

Η Norwegian Air έχει αναπτυχθεί γρήγορα. Το 2012, καθώς προετοιμαζόταν να γίνει ένας από τους μεγάλους παίκτες της υπερατλαντικής αγοράς, παρήγγειλε 222 αεροσκάφη, τα περισσότερα στην ιστορία της ευρωπαϊκής αεροπορίας. Αλλά αυτή η επιθετική επέκταση την άφησε με υψηλά επίπεδα χρέους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει αρκετό περιθώριο για περαιτέρω κινήσεις, αν τα πράγματα πάνε στραβά.

Και πολλά έχουν πάει στραβά. Η σκανδιναβική εταιρεία αναγκάστηκε να σταματήσει τις πτήσεις μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Αμερικής από τις 15 Σεπτεμβρίου λόγω της καθήλωσης και των 18 αεροσκαφών της Boeing 737 MAX.

Η μετοχή της έχει πέσει κατά 65% φέτος. Και τον Ιούλιο, ο γενικός διευθυντής και ιδρυτής Μπγιόρν Κγιός, ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, παραιτήθηκε, χωρίς να έχει βρεθεί μόνιμος αντικαταστάτης.

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από εταιρείες πιστωτικών καρτών μείωσαν το κεφάλαιο κίνησης κατά περίπου 4 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (439 εκατομμύρια δολάρια) το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, δήλωσε η Norwegian Air.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 353 εκατομμύρια δολάρια που προέκυψαν με την έκδοση νέων μετοχών τον Μάρτιο, καθώς και τα έσοδα από την πρόσφατη πώληση μεριδίου σε νορβηγική τράπεζα, η οποία έφθασε τα 934 εκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (102,6 εκατομμύρια δολάρια). Επίσης κέρδισε 127 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση ορισμένων αεροσκαφών φέτος.

Αναγνώστες